Transportul public în Valencia. Bicicletele Valenbisi

Transportul public în Valencia cuprinde pe lângă metrou, autobuze și rețeaua de biciclete a municipalității cunoscută sub numele de Valenbisi.

Dimensiunea orașului, terenul său plat și centrul istoric unde vehiculele cu motor sunt limitate la 30 de km/h, fac ca mersul cu bicicleta în Valencia să fie o plăcere. Rețeaua de piste care străbate orașul are o lungime de peste 120 de km.

Conform unei statistici făcute în 2018, Valencia este orașul spaniol cu cea mai dezvoltată rețea de biciclete.

Ce este Valenbisi

Valenbici este serviciul public de închiriat biciclete pus la dispoziție de municipalitate.

Pentru că articolul de față face parte din seria ”Transportul public în Valencia”, mă voi referi doar compania municipalității, fără să am în vedere companiile private care oferă biciclete spre închiriere.

Unde găsești biciclete Valenbisi

Serviciul de închirieri Valenbisi este disponibil în cele peste 200 de stații din Valencia, 24h, 365 zile pe an.

Dacă vrei să vezi stațiile Valenbisi, aici.

Bicicletele se ridică și se parchează doar în stațiile Valenbisi.

Valenbici pentru turiști

În cazul celor care petrec în Valencia chiar și un sejur mai mic de o săptămână, varianta recomandată este abonamentul de 7 zile la un preț de 13,30 euro. Tariful este considerabil mai mic decât al firmelor particulare care închiriază cu ora sau cu ziua.

!Atenție! Cele 7 zile trebuie să fie consecutive!

Pentru turiștii care stau o perioadă mai îndelungată, cea mai rentabilă variantă de utilizare a bicicletei Valenbici este sub forma abonamentului anual, la un preț de 29 euro.

Condiții de utilizare

Timpul de folosire al bicicletei se consideră încheiat doar când parchezi bicicleta într-un spațiu liber din cadrul unei stații Valenbici.

Utilizarea gratuită a bicicletei este limitată la 30 minute. Tot ce depăște această durată, se plătește în funcție de timp.

– Costurile suplimentare sunt:

* 1,04 euro pentru întârzieri între ce depășesc 30 minute, dar până la o oră.

* 3,12 euro pentru fiecare oră suplimentară.

Recomandare: Pentru a nu genera costuri suplimentare, înainte de expirarea timpului, parchează bicicleta într-o stație Valenbici, apoi ridic-o imediat din aceiași stație. După validarea cartelei va curge un nou interval de timp de 30 minute.

Cum închiriezi o bicicletă Valenbisi

1. Te deplasezi la un terminal de închiriere biciclete Valenbisi. Harta stațiilor aici.

2. Selectezi limba și urmezi instrucțiunile de pe ecran și telefon.

3. Cardul se eliberează pe loc.

– Condiție: ca să poți beneficia de un abonament de 7 zile trebuie să ai un card de credit valabil. Pe el va fi blocată suma de 150 euro care se va elibera la expirarea perioadei. Dacă ai înregistrat costuri adiționale, ele vor fi oprite din suma blocată.

Reguli de utilizare a bicicletei în Valencia

Dacă te deplasezi cu bicicleta în Valencia, trebuie să ști că:

– Circulația este permisă numai pe pista de biciclete și unde nu este, pe carosabil.

– Circulația pe trotuar este interzisă.

Viteza maximă permisă este de 30km/h.

– Circulația prin zone pietonale sau străzi este permisă numai când acestea au o lățime mai mare de 3 metri și dacă nu există semn de interdicție de a merge cu bicicleta. Trebuie să păstrezi o distanță de 1 m față de ceilalți. Viteza maximă permisă aici este de 10 km/h

– Când mergi pe drum alături de mașini, anunță schimbările de direcție prin mâini. Ești mult mai în siguranță dacă semnalizezi ce vrei să faci celorlalți participanți la trafic.

– Minorii sub 16 ani trebuie să poarte obligatoriu cască.

Serviciul Clienți Valenbisi

Dacă ai nevoie de informații suplimentare sau întâmpini vreo problemă, Valenbisi are disponibil serviciul clienți.

–  Linia telefonică este deschisă 24h din 24h. Tel: +34.900.900.722.

– Adresa: Galeria Comercială Sapiris, Calle Asturias, 34.

– Program:

* De luni până vineri: 10:00-14:00 și 16:30-20:00, sâmbătă: de la 10:00 la 14:00.

* În perioada 1 septembrie – 31 mai, programul este: de luni până vineri 8:30-22:00, sâmbăta, duminica și sărbătorile naționale: 10:00-21:00.

* În perioada 1 iunie – 31 august, programul este: de luni până vineri 9:00-22:00, sâmbăta, duminica și sărbătorile naționale: 10:00-21:00.

Aplicația Valenbisi

Pentru a evita orice probleme legate de locația unei stații, locurile de parcare sau stațiile care au biciclete disponibile, este de preferat să îți instalezi aplicața Valenbisi.

Ea este disponibilă atât în varianta pentru iOS,  cât și pentru Android.

În loc de concluzii

Când ai să vii în Valencia, ai să te convingi că orașul este bike-friendly. Și dacă nu îți vei dori să ai o bicicletă penru deplasarea prin oraș, vei vrea cel puțin pentru a te plimba prin parc! Valencia are cel  mai lung parc din Spania, Parcul Turia, plin de vegetație diversă, iar plimbarea cu bicicleta prin el este o plăcere.

Avantajele utilizării serviciilor Valenbisi:

Avantajele țin de prețul foarte bun și de faptul că nu ai grija bicicletei pe timpul nopții, dacă o lași parcată pe stradă și nici nu trebuie să o cari cu tine ca să fii sigur că nu se fură.

Dezavantajele utilizării serviciilor Valenbisi:

Dezavantajele se referă la:

– Libertatea de miscare, care îți este limitată la 30 de minute (trebuie să o parchezi într-o stație ca să nu plătești suplimentar).

– Obligativitatea parcării ei într-o stație a Valenbici când faci o pauză pentru a evita suprataxarea pentru depășirea celor 30 de minute.

Nu sunt disponibile biciclete pentru copii, iar cele actuale nu au posibilitatea de a atașa un loc special.

Comparativ cu bicicletele Valenbisi, bicicleta închiriată de la un centru de închiriere are avantajul că este mai ușoară la manipulare, dar dezavantajul că trebuie să ai grija ei pentru a nu fi furată. În timpul zilei nu este problematic dacă o blochezi cu un lacăt în locurile amenajate, dar seara neapărat trebuie să o duci în locuință.

Dacă nu poți sau ești familiarizat cu mișcarea pe bicicletă, transportul public din Valencia pune la dispoziție metroul și rețeaua de autobuze EMT. Ambele rapide și funcționând după un program care acoperă toate nevoile și zonele orașului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1609