Spectacol gratuit de swing, duminica, în Valencia

Dacă ajungi într-o zi de duminică  în partea istorică a Valenciei, zona Mercado Central, vei fi surprins să auzi ….. muzică. Acorduri dintr-o epocă retro se strecoară printre clădiri. La ora 12, în fiecare duminică, în Plaza Dr. del Collado, are loc un mic spectacol gratuit de lindy hop, cel mai popular dans dintre stilurile de swing. Știi să dansezi? Te poți alătura participanților fără nicio formalitate.

Un dans de pe vremea bunicii

Swing jazz  sau simplu swing fost unul dintre cele mai populare dansuri din New York în secolul trecut. Responsabili de popularizarea acestui stil au fot afro-americanii la începutul anilor 1930.

Din swing au derivat o varietate de stiluri de stiluri: west coast, jive, boogie woogie sau balboa. După cel de-al doilea război mondial, când au apărut alte stiluri muzicale, hip-hopul aproape a dispărut. A fost uitat aproape 30 de ani.

La începutul anilor ’80, persoane din Suedia și Statele Unite au început să fie interesate din nou de swing. Aceea a fost perioada sa de revitalizare.

Cum a a juns dansul swing în Valencia?

Cel care a adus moda în  Valencia este Javier Molina, directorul Scolii de dans ”Spirit of Saint Luis”.

Înainte de a deschide clubul de dans în Valencia, își amintește Javier Molina, a dansat aproape 10 ani cu alți dansatori, semiclandestin, pe străzile orașului. Erau întâlniri gratuite la care putea participa oricine, ceea ce de fapt se întâmplă și azi, spectacolul gratuit din Plaza del Doctor Collado.

În prezent, școala a ajuns la un număr de 500 de elevi. Centrul ”Spirit of Saint Luis” oferă clase de dans, dar funcționează și ca un club, oferind documentare și filme despre istoria genului.

În loc de concluzii

Plaza Dr. Collado se află în plin centru al Cartierului Carmen, după prima linie de clădiri din fața Mercado Central. Este mai degrabă o piațetă, ale cărei terase de pe margine, prinse una de alta, fac atmosfera familială și plăcută. În timpul unei săptămâni din sezon e un spațiu mai retras de vuietul turistic, iar duminica devine o scenă pentru un spectacol gratuit de sunet și mișcare.

Ca să îți faci o părere, las aici o filmare de-a mea. Cât ești în Valencia, nu uita că-n fiecare duminică poți să simți și să fii puțin ….. retro.

* Fotografia articolului aparține www.valenciaplaza.com.

One thought on “Spectacol gratuit de swing, duminica, în Valencia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

159