Situația coronavirus. Știrile din a doua parte a zilei de duminică, 29 martie

Articolul de față cuprinde știri din Spania și din alte țări referitoare la situația coronavirus din partea a doua a zilei de duminică, 29 martie.

Articolul nu oferă știri exhaustive despre situația Covid-19! El cuprinde măsuri importante luate de autorități, informații de interes general din Spania și din alte țări.

Știri interne

1. Situația în Spania

Spania a înregistrat 838 de decese cu coronavirus în ultimele 24h, cel mai mare număr de la declanșarea pandemiei, dar o creștere similară cu cea de ieri, sâmbătă (832). Odată cu actualizarea datelor din această duminică, sunt înregistrate în total aproape de 80.000 de cazuri, ceea ce menține Spania ca a patra țară din lume cu cele mai multe cazuri, în spatele Statelor Unite, Chinei și Italiei.

Datele exacte, furnizate de Ministerul Sănătății, sunt următoarele: 78.797 de infectați, 4.907 de pacienți în unități de terapie intensivă, 6.528 decedați și 14.709 vindecați.

Directorul Centrului pentru Coordonarea Alertelor și Urgențelor, Fernando Simón, a confirmat că numărul infecțiilor noi este de 5.449, ceea ce înseamnă o creștere cu 9% mai mult față de ziua anterioară, dar un procent înn scădere  de la 18% la 13% și acum la 9%. Tot el a avertizat, însă, că această cifră ar putea fi ceva mai mare din cauza întârzierilor în detectarea apariției în weekend.

Pe lângă scăderea infecțiilor, procentul cazurilor vindecate și externate este de 18,6% – “o cifră importantă, 14.709“, a subliniat Simón – iar numărul de decese – 6.528se stabilizează și chiar “începe să scadă.” (RTE)

2. Angajări în domeniul medical

Ministerul Sănătății a anunțat angajarea studenților din diferite specialități medicale, reîncadrarea pensionarilor și validarea gradelor studenților non-UE, pentru consolidarea sistemului național de sănătate. Dintre cei peste 70.000 de infectați din țară, peste 10.000 sunt angajați în sănătate.

Încorporarea acestora va fi realizată progresiv în funcție de nevoile serviciilor de sănătate ale fiecărei comunități autonome, a declarat Rodrigo Gutierrez, director general al Planificării profesionale la conferința de presă a Comitetului tehnic Coronavirus.

3. Doliu în Comunitatea Madrid

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va semna astăzi un decret prin care, începând de luni se va declara starea de doliu oficial în întreaga comunitate pentru persoanele decedate din cauza COVID-19. Steagurile de pe clădiri publice vor fi coborâte la jumătate de catarg, iar cetățenii sunt invitați la un minut de reculegere la 12. (La Vanguardia)

Știri externe

1. Africa

Pandemia de coronavirus afectează inevitabil și Africa. Cifrele oficiale, peste 4.000 de pozitivi și aproximativ 120 de morți, arată un impact mai mic decât în ​​Europa, Asia sau America, deși tendința ratei de contagiere este accelerată.

Africa de Sud continuă să fie epicentrul pandemiei pe continent, cu 1.187 de cazuri, urmate de Egipt (536), Algeria (454), Maroc (358), Tunisia (227), Burkina Faso (207), Ghana (141) și Senegal (130).

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății spune că nu cazurile asimptomatice sau ușoare, care pot ajunge până la 80% sau 90%, vor fi o mare problemă, ci cele grave, deoarece recuperarea lor va depinde de echipă, iar majoritatea țărilor au resurse limitate. Senegalul, de exemplu, are în jur de 100 de paturi funcționale de resuscitare”, explică oficialul.

4. Italia măsuri pentru persoanele defavorizate și situația pademiei

4. Deși țara se află în situație critică, numărul morților se află în ușoară scădere. În ultimele 24h, au murit 756 de persoane infectate, o cifră foarte mare, dar puțin mai mică decât cele 889 de victime de sâmbătă. Cu toate acestea, numărul pacienților noi crește din nou, care în această duminică este de 3.815, cu 164 mai mult decât ieri.

În total, Italia a înregistrat deja 97.689 de cazuri de coronavirus. Dintre aceștia, 13.030 au fost vindecați și 42.588 sunt izolați acasă cu simptome ușoare.

Primul ministru italian, Giuseppe Conte, a anunțat sâmbătă că guvernul va distribui bonuri alimentare pentru persoanele mai defavorizate, în special cele afectate de întreruperea activității economice din cauza pandemiei de coronavirus.

5. India

Primul ministru din India Narendra Modi a cerut iertarea țării sale pentru impactul pe care l-a avut măsura carantinei totale care a intrat în vigoare începând de miercuri. Oamenilor li s-a interzis părăsirea locuinței timp de trei săptămâni și toate întreprinderile neesențiale au fost închise. Măsura a stârnit un exod din marile orașe, cum ar fi Delhi, unde mii de lucrători migranți au fost nevoiți să parcurgă sute de km pe jos, pentru a ajunge în satele natale după ce transportul a fost oprit.

Un muncitor a murit sâmbătă, după ce a încercat să meargă 270 de kilometri înapoi acasă, au declarat agenții de poliție pentru agenția de știri Reuters.

India a raportat aproximativ 1000 de cazuri de coronavirus și 25 de decese.

6. Țări din America Latină

Brazilia

Brazilia, cea mai mare țară din America Latină, cu peste 200 de milioane de locuitori, este cea mai afectată de atacul virusului: începând de vineri, au existat 2.900 de cazuri confirmate de Covid-19 și 77 de decese. Dincolo de numărul de cazuri dintr-o țară imensă, atitudinea președintelui este extrem de îngrijorătoare. În timp ce guvernanții, autoritățile locale și Ministerul Sănătății recomandă ca măsurile de izolare să fie sporite, Bolsonaro a insistat că totul este “isterie” și îi acuză pe criticii săi că vor să “strice” țara.

Mexic

În Mexic, modul de acțiune al lui Andrés Manuel López Obrador a fost criticat săptămâni întregi, făcând baie în masă când pandemia lovea deja întreaga lume. Deși încă nu a optat pentru decizii drastice de izolare în masă, guvernul mexican a crescut măsurile de prevenire a răspândirii virusului în această săptămână, fiind singura țară care mai păstrează căile aeriene, terestre și maritime deschise. Principalul argument al autorităților este că dacă măsurile sunt adoptate prea devreme, ar lovi milioane de oameni. Mai mult de jumătate din populația Mexicului, o țară de 130 de milioane de oameni, locuiește în sărăcia.

În Mexic s-au înregistrat 848 cazuri de infecție cu Covid-19, 16 decese și 4 persoane s-au recuperat.

Argentina

Argentina, în carantină totală până la 31 martie – măsură care, previzibil, se va extinde de la această dată – a interzis intrarea în țară pe c[ile terestre, aeriene și maritime chiar și propriilor cetățeni. Aproximativ 10.000 de persoane care doreau să se întoarcă în țară vor trebui să “aștepte un pic”, cum s-a exprimat președintele argentinian, Alberto Fernández.

În Argentina s-au înregistrat 745 de cazuri, 19 decese și 72 persoane s-au recuperat.

Chile

Chile a amânat referendumul pentru modificarea Constituției care era programat pentru aprilie, iar coronavirusul a redus la tăcere protestele care au zguduit țara.

În Chile s-au înregistrat 2.139 persoane infectate cu coronavirus, 8 decese și 75 de cazuri vindecate.

Columbia

În Columbia, dezbaterea cu privire la faptul că Iván Duque ar trebui să deschidă un canal de comunicare cu Guvernul lui Nicolás Maduro, pe care nu îl recunoaște – Bogota îl vede doar pe Juan Guaidó drept singurul interlocutor posibil din Venezuela – a stârnit dezbaterea, cel puțin problemele de frontieră care afectează ambele țări.

În Columbia au fost înregistrat 608 cazuri de infecție, 6 persoane au decedat și 10 s-au recuperat.

Venezuela

În cazul Venezuela, unde au fost înregistrate oficial puțin peste 100 de infecții și un singur deces, îngrijorarea crește de-a lungul zilelor din cauza deficiențelor unui sistem de sănătate care s-a epuizat de ani buni. (AFP)

7. Localitate în Lombardia neafectată de coronavirus

O veste bună vine dinspre Italia: Ferrera Erbognone este un oraș mic de lângă Pavia, Lombardia, cu o mie de locuitori și o vârstă medie de peste șaizeci de ani.

Deși se află în centrul zonei cele mai afectate de pandemia coronavirusului, nimeni nu s-a îmbolnăvit. Primarul intenționează să efectueze un test de sânge pe toți locuitorii pentru a studia anticorpii. Institutul Mondino din Pavia, imediat ce va primi aprobarea autorității regionale de sănătate, va studia cazul.

Primarul Giovanni Fassina explică: _ „Încă trebuie să verificăm câte persoane sunt pozitive și, prin urmare, au intrat în contact cu virusul, pentru a veni cu o cuantificare a anticorpilor, dar pe baza unor studii ulterioare”.(Euronews.com)

8. România

În România au fost confirmate 1.760 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19, dintre care 169 au fost declarate vindecate şi externate. Până acum 38 de persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 308 noi cazuri de îmbolnăvire.

În unitățile de terapie intensivă sunt internați 38 de pacienţi, dintre care 31 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi este bună, staţionară.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 8.666 de persoane. Alte 132.641 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 21.460 de teste, din care 1.400 în unităţi medicale private. (News.ro)

9. Avertismentul lui Bill Gates în 2015 

Bill Gates a avertizat într-o discuție TED, susținută în 2015, că următoarea mare catastrofă umanitară va fi cauzată de un virus. Pe rețeaua socială Reddit în urmă cu câteva zile el a răspuns câtorva întrebări din miile care i-au fost trimise în doar două ore.

“Nimeni nu putea prezice care este posibilitatea ca un nou virus să apară. Cu toate acestea, știam că se va întâmpla cândva cu o gripă sau cu un alt virus respirator și nu exista aproape nici o finanțare în această direție. Trebuie să avem capacitatea de a face diagnostice, medicamente și vaccinuri foarte repede. Tehnologiile pentru a face acest lucru există dacă se fac investiții corecte. Țările pot lucra împreună în acest sens. Am creat CEPI (Coaliția pentru Inovare și Prevenirea Epidemiilor) care se concentrează pe vaccinuri, dar această agenție are nevoie de mai multe finanțări pentru a avea capacitatea de fabrica de care are nevoie lumea.”

Împreună cu soția sa Melinda, Gates prezidează o fundație de nume și a devenit cel mai mare donator privat pentru proiecte de cercetare și dezvoltare legate de sănătatea globală și bolile neglijate, precum și egalitatea de gen, sărăcia și educația, printre alte probleme. În fiecare an alocă aproximativ 5 miliarde de dolari pe an pentru finanțarea inițiativelor din peste 150 de țări. În urmă cu doar două săptămâni, Bill Gates a anunțat că va părăsi consiliul de administrație al Microsoft.

Fundația s-a implicat și în lupta împotriva coronavirus. Gates a lansat recent acceleratorul terapeutic Covid-19. (BBC)

* * *

La nivel mondial, pandemia de coronavirus a provocat infectarea a 702.368 persoane cu Covid-19 și a provocat moartea a 33.180 persoane. 149.219 persoane s-au recuperat în urma infectării.

Acestea au fost știrile dina a doua parte a zilei de duminică, 29 martie și datele valabile în cursul după-amiezii. 

* * *

Știrile din prima parte a zilei de duminică, le găsești în articolul Situația coronavirus. Știrile primei părți a zilei de duminică, 29.03.2020, iar cele de sâmbătă aici și aici.

Dacă trăiești în Spania, s-ar putea să te intereseze programul supermarketurilor, al hipermarketurilor și al altor lanțuri de magazine. Informații complete găsești în articolul Situația Coronavirus. Program supermarketuri, hipermarketuri, lanțuri de magazine, poșta publică.

Informații actualizate despre situația din Spania, dar și statistici, poți afla din periodicul El Pais.

Informații despre situația actualizată la nivel mondial poți afla aici.

Să zâmbim!

Înregistrare de mai jos este reală. Întâmplarea s-a petrecut în Murcia, Spania și a devenit virală după ce poliția locală a făcut-o publică pe pagina de Facebook. Este continuarea părții din cadrul știrilor de dimineață.

Dacă ai și tu astfel de înregistrări, te rog să le trimiți pe adresa de email: valenciana.info@gmail.com sau pe mesageria paginii de Facebook a Valenciana ca să le împărtășim cu ceilalți.

Să auzim de bine!!

Petrecem carantina râzând

Petrecem carantina râzândCum să duci gunoiul, costumație de carantină (partea a II-a)Această înregistrare este reală. Întâmplarea s-a petrecut în Murcia, Spania și a devenit virală după ce poliția locală a făcut-o publică pe pagina de Facebook. Partea a II-a în știrile de după-amiază.#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

Publicată de Valenciana pe Duminică, 29 martie 2020

#QuedateEnCasa #MeQuedoEnCasa #stauincasa

* Surse: El Pais, Las Provincias, La Vanguardia

Fotografia articolului este din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1269