Port Saplaya, mica Veneție a Valenciei

Construit în anii ’70, Port Saplaya se întinde solitar pe plaja lungă a Valenciei, în continuarea plajei Patacona. Un canal artificial în jurul căruia s-a așezat apoi viața devenind un cartier aparte. Inițial a fost conceput ca reședință de vacanță a locuitorilor mai înstăriți ai orașului, iar cu timpul a devenit locuit permanent. Situat în vecinătatea localității Alboraya, a devenit parte administrativă a acesteia.

Privit pe hartă este un loc izolat, prins între autostrada V2 care intră prin nordul Valenciei și mare. Realitatea de la fața locului nu contrazice cu nimic, dar surprinde plăcut printr-o oază de liniștită și culoare.

O privire înăuntru

Când treci arcada zidului muștar-cărămiziu din turistul curios devii actor pe-o scenă. Decorul piesei se schimbă, zumzetul de fundal al străzii dispare. Case viu colorate și blocuri cărămizii se înghesuite unele în altele ca oamenii buluciți la marginea unei ape să vadă ceva.

Cartierul e ridicat în jurul unui canal de navigație de forma unui palme, cu cele cinci degete răsfirate printre construcții. La maluri, ca niște pescăruși imenși, se leagănă acostate mici ambarcațiuni. Am fost la sfârșit de primăvară, când locul abia începuse să se anime, așa că nu am cunoscut aglomerația nici de oameni și nici de bărci. Nu ai nevoie de vreo hartă sau un ghid care să-ți spună ce să faci, posibilități sunt limitate. Trotuarul-ponton larg dă o raită pe la marginea caselor îți face un tur al locului, te trece și prin fața unei cafenele și te duce și la ieșire.

Locația are și două plaje, Port Saplaya Nord și Port Saplaya Sud, despărțite de intrarea în port.

Pe unele hărți, Port Saplaya este trecut ca ”mica Veneție” sau ”Veneția de Valencia”. Plimbarea prin el mi-a amintit de o alta, diferită de cea originală: a orașului Stockholm.

Două mici experiențe turistice mi-au arătat că unici suntem doar noi, oamenii, istoria și locurile se repetă.

Cum ajungi în Port Saplaya

– Cu autobuzul 31 din Valencia pânâ la stația Patacona și de aici pe jos aproape 2,5 km pe malul  mării.

– Metroul L3 în direcția Rafebunyol până la stația de metrou Almássera/Almácera. De aici din Plaza Manuel Leonor 3 aflată în apropiere, autobuzul 112 până la Port Saplaya.

– Autobuzul 112 în direcția El Puig, linie metropolitană, face legătura între oraș și localități apropiate. Vezi traseu și stații aici pentru a lua din cea mai apropiată stație.

  • Prețul unei călătorii cu autobuzul 112 până la Port Saplaya este de 1,45 euro. Biletul se cumpără din autobuz.

– Cu mașina prin nord, pe șoseaua V-21 /(unește Valencia cu Autostrada A-7) și pe șoseaua locală CV-311 care unește Alboraya cu Patacona.

Fotografii și o scurtă înregistrare de la fața locului.

One thought on “Port Saplaya, mica Veneție a Valenciei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

350