Las Fallas mai mult decat o sărbătoare a focului

Las Fallas este o sărbătoare a comunității valenciane, care, în luna martie, transformă străzile orașului într-un muzeu de artă stradală. Alături de cele aproape 800 de monumente din lemn, carton și alte materiale inflamabile, care umplu străzile, muzica, praful de pușcă, bubuiturile spectacolelor pirotehnice, focurile de artificii și hainele tradiționale, fac din această sărbătoare un unicat la nivel internațional.

Cuvântul valencian ”falla” își are originea în latinescul ”facula”, care însemna ”făclie” și este folosit pentru a denumi monumentul care se ridică pe stradă.

De la el au apărut derivate pentru persoane, ”fallera mayor” și ”fallera infantil” (un fel de regina majoră și regina minoră a festivalului), organizații ”comisiones falleras” (grupurile de vecini din aceiași zonă care se înființează în fiecare an și au ca responsabilitate organizarea, susținerea, ridicarea unui ”falla”; membrii lor sunt ”falleros”, bărbații și ”falleras”, femeile).

ORIGINEA SĂRBĂTORII

Începutul ”Las Fallas” nu este cert ca dată, dar se celebrează constant de aproximativ 200 de ani. Se presupune că își are originea în obiceiul dulgherilor și tâmplarilor de la sfârșitul sec. XVIII, care, în ajunul sărbătoririi patronului de breaslă, Sf. Iosif, scoteau în fața atelierelor sau în stradă resturile de lemn nefolositoare și le dădeau foc. Acesta este și motivul pentru care și astăzi, ”La crema”, ultima zi a festivității și apogeul, când se incendiază monumentele statuare este întotdeauna pe 19 martie.

În sec. XVIII și chiar și al XIX-lea, fallas-urile erau niște simple mormane de lemne sau de resturi inutile de lucruri. La acea vreme copii se distrau mergând pe străzi, strigând oamenilor să arunce din casă ce nu folosesc. Ei le adunau și își ridicau ad-hoc în stradă, o falla lor.

Cu timpul, compoziția fallas-urilor a evoluat la reprezentări critice, ironice ale unor momente din viața socială.

În jurul anului 1870, festivitățile populare Carnavalul și Las Fallas, au fost aspru persecutate. Ca urmare, în 1885 a apărut o mișcăre în apărarea tradițiilor tipice. Un moment important și de referință a fost acordarea de către revista ”Traca” a premiilor pentru cele mai bune monumente fallere.

Acest lucru a provocat concurență între vecini și a dus la apariția fallas-urilor artistice. Mesajele critice, ironice nu au dispărut din compoziția monumentelor, însă s-a pus mult accent pe latura estetică a acestora.

EVOLUȚIE

În 1901, Consiliul orașului Valencia a acordat primele premii municipale celor mai bune fallas-uri.

În 1929 a avut loc primul concurs de postere pentru promovarea evenimentului și în 1932 s-a înființat Săptămâna Falleră. În acești ani, ”Las Fallas” a devenit cel mai mare festival al Comunității Valenciene, ajungând astăzi să ardă în jur de 800 de monumente fallere, numai în orașul Valencia (includ și ”las fallas infantil”, cele dedicate copiilor).

De-a lungul timpului, sărbătoarea a devenit o atracție turistică de interes internațional, în 2016, fiind inclusă de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanității.

CÂND ÎNCEPE

Oficial, ”Las Fallas” începe în ultima duminică din februarie a fiecărui an, prin actul numit ”La Crida”, chemarea.

El cuprinde mai multe manifestări importante, toate având loc în acea zi: la 7.30, ”La Despertá”, trezirea (pe un anume traseu se merge aruncând cu petarde mici în caldarâm pentru a trezi valencienii și a-i invita să ia parte la sărbătoare), la ora 14, ”Mascletá” (un spectacol foarte puternic de explozii și artificii)și la ora 20.00, când are loc de fapt, deschiderea oficială, care se încheie cu un mare foc de artificii.

Începând cu 1 martie urmează 19 zile pline de foc, pulbere, foc, muzică, artă, tradiții. Ele se manifestă în cadrul unor evenimente pentru toate vârtele și gusturile. Datorită diversității manifestărilor sale, se spunedespre ”Las Fallas” că este o sărbătoare pentru toate simțurile.

Specificul sărbătorii și aglomerația pe care o generează (orașul se umple de turiști și spanioli veniți din toată țara), împarte orașul în două: cei care o iubesc și cei care o detestă. Sunt locuitori care chiar părăsesc orașul Valencia în această perioadă.

MOMENTE, ACTIVITĂȚI ȘI LOCURI IMPORTANTE

  1. EXPOZIȚIA DE NINOT

În perioada 2 februarie-15 martie, în Valencia are loc Expoziția de Ninoti. ”Ninot” înseamnă în valenciană, păpușă. În cazul de față ele reprezintă figurile care alcătuiesc scenele fallas-urilor, ale monumentelor ridicate în stradă și care de obicei, se află la bază, înconjurând figurile centrale ale acestuia.

În general au o reprezentare umană, sunt personaje politice, istorice, din realitate și sunt realizate într-un stil burlesc sau ironic. Sunt fabricate din materiale combustibile (carton, lemn, hârtie, țesături, polistiren expandat etc.) pentru ca în noaptea de 19 martie, după câteva zile de expunere pe străzi, să ardă împreună cu întregul grup statuar din care fac parte.

Ansamblurile statuare sunt de mari dimensiuni, au între 20 și 30m, putând chiar depăși și sunt ridicate în stradă, piațete între clădiri. Ele sunt aduse bucată cu bucată din atelierele artiștilor falleri. Monumentele aparțin unor asociații, ”comisiones falleras”, formate din persoane care locuiesc pe străzi învecinate.

La începutul lunii februarie, fiecare asociație aduce un „ninot”, de regulă cel considerat reprezentativ pentru grupul statuar la expoziție. În ziua în care se montează în stradă monumentul din care fac parte, ei sunt luați din expoziție cu muzică și fanfară de asociația căreia îi aparțin. În cadrul expoziției este organizată categoria ”ninot infantil”, ei aparținând unei falla destinate copiilor.

Fiecare vizitator poate vota ninotii preferați la categoria adulți și copii. Cei care ies pe locul I sunt singurii salvați de foc, păstrându-se în ”Museo de Las Fallas”, Muzeul ”Las Fallas”.

Expoziția de anul acesta se întinde pe o suprafață de 3600 mp și cuprinde 700 de ninoti.

  1. LA MASCLETÁ, 1 – 19 MARTIE

Spectacolele pirotehnice sunt elemente de bază ale festivalurilor care au loc în comunitatea valenciană, originea lor datând din perioada prezenței musulmane pe aceste locuri. Las Fallas acordă o importanță deosebită spectacolelor pirotehnice, semn că valencienilor le place să se joace cu focul.

Termenul de mascletà care denumește spectacolul în sine, vine de la tipul de petardă folosită, ”masclét”. Pentru realizarea lui se utilizează sute de kilograme de praf de pușcă. El este organizat, coordonat și pus în scenă de o firmă specializată, participarea acesteia în cadrul festivității fiind o dovadă a profesionalsimului său și o carte de vizită pentru viitor.

Manifestarea pirotehnică este ca un concert de praf de pușcă, compus din pocnituri, bubuituri și șuierături amestecate într-un ritm crescendo, a cărui parte finală devine atât de intensă, încât a primit numele de ”terremoto”, cutremurul. Spectacolul durează între 5 și 7 minute, zgomotul produs este de 120 decibeli și echivalează cu cel făcut de un avion la decolare. Chiar și spectatorii care stau la distanță de 100 m față de locul exploziei pot simți rezonanța sunetului în organism.

 Zilnic între 1 și 19 martie, la ora 14:00, în Plaza del Ayuntamiento, Piața Primăriei, mii de oameni se adună pentru a urmări o mascletà, spectacol de zgmot, pulbere și explozie. După încheiere, realizatorii și în special regizorul, sunt aplaudați de mulțime și felicitați. Piața răsună de imnul festivității și se umple de o atmosferă de sărbătoare.

*Video cu sonor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1050