La Ciudad de las Artes y de las Ciencias – Orașul Artelor și Științelor Valencia

Valencia este precum o păpușă rusească, matrioșka: un oraș care înăuntru are alt oraș. La Ciudad de las Artes y de las Ciencias, Orașul Artelor și Științelor se află în interiorul Valenciei, la mică distanță de port. Aflat în fosta albie a râului Turia (devenit parcul cu același nume) se întinde pe o suprafață de 350.000 mp și este înconjurat de 87.000 mp verdeață.

Se spune că La Ciudad de las Artes y de las Ciencias ar fi cel mai mare complex cultural și științific din Europa. Dacă este sau nu așa, nu pot spune, dar cu siguranță este un spațiu unic dedicat științei, tehnologiei, culturii și naturii.

Că este privit de aproape sau de la distanță, orice imagine din el, dă impresia unui film științifico-fantastic.

Scurtă istorie

Complexul a fost inaugurat în iunie 1998, cu clădirea Hemisfèric, care are forma și reprezentarea unui ochi uman. După unsprezece luni a inaugurat Muzeul Științei ”Prințul Felipe”, dar  a fost deschis publicului abia în 2001. Anul următor a fost deschis Oceanogràfic, cel mai mare acvariu construit din Europa, în octombrie 2005, Palatul Artelor ”Regina Sofía”. Agora, spațiul multifucțional dedicat congreselor, expozițiilor a fost pusă în funcțiune în 2009, iar puntea în formă de harpă, cunoscută sub numele Puente Assut de l’Or, în 2008.

Construcțiile care alcătuiesc La Ciudad de las Artes y de las Ciencias sunt: Hemisfèric, Umbracle (Umbrarul), Museo de las Ciencias ”Principe Felipe” ( Muzeul Științelor ”Prințul Felipe”), Oceanogràfic (Oceanograful), Palau de las Artes ”Reina Sofía” (Palatul Artelor „Regina Sofia”),  Agora și Puente Assut de l’Or (Puntea Assut de l’Or sau Puntea Harpă).

Aceste clădiri avangardiste poartă semnătura celebrilor arhitecți Santiago Calatrava (Hemisfèric, Museo de las Ciencias și Palau de las Artes, Umbracle și Agora) și Félix Candela cu acoperișurile senzaționale ale clădirilor principale ale Oceanogràfic.

Fiecare centru din acest complex organizează după specificul său, conferințe, expoziții, proiecții, tururi ghidate, ateliere legate de știință, tehnologie, natură și artă, toate concepute pentru a stimula curiozitatea și învățarea unui public cât mai divers.

Clădirile din La Ciudad de las Artes y de las Ciencias

Hemisfèric, ochiul orașului

Construcția are forma și aparența unui ochi uman, are o lungime de 100m și acoperă o suprafață de peste 13.000 mp. Sfera din interior găzduiește sala de proiecții, cea mai mare din Spania. Trei sisteme de proiecții, 3D, IMAX și digitale sunt făcute pe un ecranul concav  de 900mp. Aici sunt proiectate diferite tipuri de documentare, spectacole astronomice și proiecții de divertisment.

 

Palau de las Artes ”Reina Sofia” – Palatul Artelor  ”Regina Sofia”

Are o arhitectură impozantă și uimitoare în același timp, palatul este un spațiu multidisciplinar. În cele patru săli ale sale, găzduiește spectacole teatrale, de dans și operă. Are patru săli cu o capacitate totală de 3600 locuri, o scenă de peste 1.500 mp și dispune de cea mai avansată tehnologie pentru orice tip de spectacol.

Museo de las Ciencias ”Principe Felipe” – Muzeul Științelor ”Prințul Felipe”

Este un loc ideal pentru a învăța într-un mod practic și distractiv aspecte legate de știință și biologie. Găzduiește diferite expoziții pe tot parcursul anului, are spații speciale pentru copii. Motto-ul muzeului este: ”Interzis să nu atingeți”.

 

Umbracle – Umbrarul

Este un spațiu deschis, creat în aer liber, pentru relaxare. Șiruri de palmieri înalți sunt acoperiți de o structură de linii albe, paralele. În interior fiind, ai senzația că ești pe altă planetă. Spațiul este amenajat cu bănci, în același stil arhitectural.

Oceanograf

Este cel mai mare oceanograf din Europa, cu 100.000 mp și 42 milioane de litri de apă, recreând viața marină de pe cele cinci continente. Aici trăiesc peste 40.000 de animale din 500 de specii diferite, inclusiv pești, mamifere, păsări, reptile și nevertebrate. Oceanograful asigură protecția, conservarea și reproducerea celor mai amenințate de dispariție specii ale oceanelor.

Agora

Inaugurată în 2009, este una din clădirile marca Santiago Calatrava. Este un spațiu multifuncțional, poate găzdui congrese, convenții, conferințe, concerte sau manifestări sportive și are posibilitatea de a deveni o zonă expozițională. Are peste 80m înălțime și ocupă o suprafață de 5000 de mp.

Puente Assut de l’Or – Podul Assut de l’Or

Cunoscut sub numele de Podul harpă, este un pod cu cablu care traversează Grădina Turia, fiind situat între Muzeul Științelor și Agora.

Este lung de 180 m și lat de 34 m. Catargul podului, de 125 m înălțime, este cel mai înalt punct al orașului (127 m incluzând farul de la capătul său care odată cu înserarea devine roșu intermitent).

Cât durează vizitarea Ciudad de las Artes y Ciencias

Cum întregul complex este foarte întins, este imposibil de parcurs într-o singură zi. În opinia mea, cele șase edificii se pot grupa câte două pe zi, asta dacă vrei să le vizitezi pe toate.  Este important să iei în considerare că obiectivele au activități programate, iar înainte de a cumpăra bilete să te informezi asupra manifestărilor la care vrei să iei parte și orelor între care se desfășoară.

O vizită a Orașului doar în exterior, făcută cu pasul, nu durează mai mult de două ore. Și asta îți spune o persoană care se oprește și face o grămadă de poze aceluiași lucru din diferite unghiuri. Pe timpul verii, eu recomand o plimbare printre clădirile complexului. Fiiind înconjurat de verdeață, în timpul zilei este mai răcoare. Seara devine cu adevărat spectaculos, toate construcțiile sunt luminate, iar formele lor avangardiste prind viață. Este unul din locurile mele preferate de plimbare vara. Vin când soarele dă să apună și mă tot plimb printre clădiri. Și ca mine fac mulți pentru că după lăsare întunericului am văzut mai multe cupluri sau familii. Cât despre siguranță, nu te teme, este sigur. Totul este luminat, iar clădirile sunt păzite de gardieni.

Vizitarea fiecărui obiectiv, individual, durează în funcție de fiecare. Exceptând Hemisferic (aici lucrurile sunt mai clare, proiecția durează 45 de minute și cu timpul de vizitare al locului poți sta maxim 1,30h) și Palatul Artelor (turul ghidat durează 1h), în restul clădirilor poți petrece 3-4h.

La Ciudad de las Artes y Ciencias – un oraș pentru toate vârstele

Pentru copii

În Orașul Artelor și Științelor, cei mici au o posibilitatea de a se distra  în timp ce învață. În L’Espai dels Xiquets (Lumea copiilor) din Muzeul Științelor experimentează cu simțurile, natura, apa, lumea animalelor și își construiesc propria casă. Totul fără costuri suplimentare față de costul intrării în muzeu. Este o zonă dedicată exclusiv copiilor între 3 și 8 ani, unde se pot juca și experimenta însoțiți de monitoare specializate.

În Oceanograf, cei mici văd diferite specii de viețuitoare marine și delfini în cel mai mare delfinariu din Europa. În expoziții, au panouri în care explică într-un limbaj adaptat și cu caligrafie pentru copii, ecosistemele reprezentate și locuitorii acestora.

În Mediterana, copiii pot experimenta senzația de a intra chiar în inima valurilor: printr-un tunel, ei intră interiorul acvariului, protejați fiind de un clopot acrilic, iar când un val se sparge într-o stâncă vor resimți efectul de turbulență. Tot aici mai sunt Animalia Pasaport, un tur ghidat pentru a cunoaște delfinii și leii de mare aproape și activitatea Dormind cu rechinii, acțiune care include înoptarea în Oceanograf, o vizită a doua zi și micul dejun.

În Umbrar, copiii se vor bucura să se plimbe prin Grădina Astronomiei. Modele, panouri, instrumente astronomice, care pot fi manipulate și cu care publicul poate interacționa, abordează principiile de bază ale astronomiei cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Se observă mișcarea aparentă a bolții cerești, se măsoară înălțimea maximă a Soarelui deasupra orizontului, se observă cum umbra gnomonului se mișcă din cauza soarelui sau afli timpul solar și civil.

Pentru adulți

La Ciudad de las Artes y de las Ciencias are oferă de distracție și pentru adulți. Printre activitățile interesante pentru ei se numără vizionarea unei proiecții a Hemisfèricului (program proiecții aici), participarea la un atelier de știință (valabil doar în spaniolă) sau vizitarea expozițiior temporare sau permanente ale Muzeului Științelor  și vizitarea acvariilor din Oceanograf.

Pentru informații despre adresa fiecărei clădiri din cadrul Orașului, citește articolul Cum ajungi în Orașul Artelor și Științelor Valencia.

Dacă vrei să afli cum să ajungi în Oraș, îți recomand articolul Cum ajungi în Orașul Artelor și Științelor Valencia.

În loc de concluzii

Articolul de față este doar o introducere și prezentare a ceea ce reprezintă La Ciudad de las Artes y Ciencias. Iar dacă cuvintele mele nu te-au convins să îl vizitezi, fotografiile cu siguranță da! Este unul din obiectivele turistice de neratat ale orașului Valencia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1081