Cum să mănânci ieftin și bun în Valencia

Dacă sejurul tău e de mai multe zile și ai bugetul limitat, vei fi interesat unde se mânâncă ieftin și bun în Valencia.  Nu mai spun că sigur vei vrea să știi și un loc unde se mănâncă cu specific. După ceva căutări, am găsit acest loc, iar în articolul de față îți voi spune despre el.

Mulți dintre străinii care s-au stabilit aici, preferă Valencia Madridului și Barcelonei în primul rând pe motiv de costuri.

În privința prețului la cazare și chirie, da, diferențele sunt notabile, dar la mâncare, nu. Din contră,  în Madrid vei găsit multe localuri care oferă un meniu de prânz la 11-12 euro/persoană. În Valencia abia acum au început lucrurile să se schimbe.

Dacă  mergi într-un restaurant de nivel mediu în Valencia, nu ieși mai ieftin de 14 euro/persoană. După câteva zile de luat masa ”afară” s-ar putea să constați o gaură în portofel. Fiind în vacanță poți alterna soluțiile, astfel încât să-ți faci și poftele, iar bugetul să nu fie prea afectat.

Gustos, ieftin și bun în Valencia

Soluția ca să mănânci bun și ieftin în Valencia, sunt localurile pe care e scris ”Comida para llevar” (în traducere aproximativă ”mâncare de luat ”) sau ”Comida casera” (mâncare făcută în casă).

Specific lor este faptul că nu oferă locuri unde să stai și să mănânci, ele doar mâncarea. Sunt niște bucătării industriale, amenajate cu aragaze, plite, rotisoare unde se gătește mâncarea. Se pregătesc mai multe feluri, iar unele locuri au și un  meniu al zilei.

Astfel de localuri se găsesc peste tot  în Spania, deci și în Valencia.

Unul din lucrurile pentru care spaniolii sunt admirați este că știu să îți trăiască viața. Așa că tot mai puțini își petrec timpul în bucătărie și aleg să cumpere de la ”comida para llevar”. Este valabil mai ales pentru cei care muncesc, care la ora 14 iau pauza de masă. Este ora la care restaurantele se umplu, iar astfel de locuri sunt și ele aglomerate.

Ele sunt foarte numeroase, trebuie doar să fii atent, când ești pe stradă să te uiți după ele. Cred că apare câte unul la fiecare sută de metri.

Mâncare  cu specific local

Cum nu sunt tocmai prietenă cu gătitul, dar am și grijă de buget, am căutat un loc unde potă să mănânc ieftin și bun în Valencia.

În urmă cu vreo trei ani am descoperit un astfel de loc.  Se cheamă Asador Boro și se află în zona  portului.

Inițial nu am văzut decât paella și puntillas (pui de caracatițe prăjiți), probabil doar asta mă înteresa. În timp, am văzut însă că meniul este foarte divers.

Aici vei găsi paella valenciană (cu pui și carne de iepure), paella de mariscos (cu fructe de mare), fideúa (în loc de orez este fidea cu fructe de mare), aroz al horo (orez la cuptor cu roșii și cârnați), pui și cartofi la rotisor, cod prăjit, pulpe de pui cu cartofi (o mâncare cu sos), calamari prăjiți, falcă de porc, vinete umplute. Acestea sunt felurile de mâncare preparate specifice sau preparate tradițional.

 

Localul are în meniu mai multe feluri de mâncare inclusiv pizza, dar și un meniu al zilei. Dacă sunteți multe persoane și vrei să fii sigur că vei găsi anumite feluri, poți suna să îți rezerve ce vrei. Ție îți va rămâne doar să te duci, să plătești și sp iei mâncarea.

Am încercat mai multe astfel de localuri în zona în care locuiesc și ”Asador boro” mi s-a părut cel mai bun. Oricum, dacă cumpăr de atâta timp, îți dai seama că vorbesc de o constanță a calității mâncării.

Iar unul din lucrurile pe care îl apreciez foarte mult la ”Asador” este faptul că mâncarea nu e excesiv de sărată.

În toate celelalte locuri pe care le-am testat mâncarea a fost sărată. Nu este doar părerea mea, am auzit și pe alții, străini, plângându-se de același lucru. Un amic spaniol a recunoscut că ”noi, valencienii mâncăm mai sărat”.

Feluri de mâncare și prețuri

Meniul zilnic la ”Asador Boro” este de 6 euro. Sunt două feluri de mâncare, în fiecare zi este altceva, și un mic desert.

O porție de fideua și una de paella, probabil în jur de 350 gr fiecare costă 8,25 euro. Aici o porție de paella este 4,50 euro, doar fideua este puțin mai scumpă.

Dacă vrei să încerci mai  multe feluri de mâncare, am să îți spun una din experiențele mele și cât a costat: o porție de fideua, o jumătate de pui la rotisor și trei jumătăți de cartofi la rotisor. Prețul: 10,50 euro.

În cazul ”Asador Boro”, dacă ai să comanzi mai mult de 30 de euro, vei avea parte de o reducere de 20%.

Cum îmi place orezul, o perioadă am comandat obsesiv paella, schimbând doar uneori cu fideua. Patronul, care este prezent zi de zi servind, m-a îndemnat în una din dăți să încerc și altceva:
– Să știi că avem și meniul zilei, dacă vrei să schimbi. Sunt alte feluri de mâncare. Iar vinerea pregătim cocido completo!

Ce este cocido completo

Atât mi-a trebuit să aud de cocido. Îl cunoscusem cu ceva timp în urmă, mâncând într-un banal restaurant din cartier.

Cocido este un fel de mâncare tradițional în Spania, doar că are denumiri regionale. De origine, este din zona Maridului.  În regiunea valenciană este cunoscut sub numele de ”puchero valenciano” sau ”cocido completo”. Se prepară prin fierberea mai multor legume (aici cartofi, morcovi, năut, ceapă) cu diverse feluri de carne (de porc, de pui, de miel, cârnați,  chiftea).

Acest fel de mâncare este un fel de doi în unu pentru că acoperă atât felul întâi, cât și pe al doilea. Zeama în care au fiert cele de mai sus se amestecă cu caldo,  o zeamă ( scuze de exprimare, dar nu știu cum să o definesc, care se găsește semipreparată șți în supermarketuri) . Ceea ce rezultă este supa care se servește caldă. Felul al doilea este compus din  legumele și carnea însoțite eventual de diverse sosuri și bine-nțeles de un pahar cu vin roșu.

 

Sper să nu-ți fi provocat o furtună în stomac sau în gură, am vrut doar să știi despre ce e vorba. Dacă vei vedea undeva ”cocido completo” sau ”puchero valenciano” să știi despre ce e vorba. Mie îmi place atât de mult că spun că-i o mâncare de dai cu căciula în papagali! Am adaptat puțin vorba noastră românească. La ”Asador boro”,  cocido este mâncarea din meniul de vineri.

În loc de concluzii

Mâncarea de la ”Comida para llevar” este evident, o opțiune mult mai economicoasă decât un restaurant și de multe ori și mai gustoasă.

Un alt plus al acestor tip de localuri este faptul că au deschis chiar în timpul prânzului, în general între 12.00 și 16.00. Cum știi, în Spania este ora siestei și foarte multe restaurante sunt închise în acest interval.

Acest articol se vrea informativ și nu exclusivist. În urma citirii lui aș vrea să reții că:

  1. Nu este o reclamă plătită la ”Asador Boro”!! Este un loc de unde cumpăr mâncare de mai mult timp, sunt mulțumită de calitate și am vrut să știi și tu. Știu cum este să fii nou într-un oraș nou, recunoscut pentru mâncarea lui tradițională și să nu ști decât locurile turistice.
  2. Nu în toate localurile ”Comida para llevar” se mănâncă bine!!! Înainte de a cumpăra, întreabă pe cineva din oraș, gazda sau la hotelul la care stai. El pot să îți recomande un astfel de loc cu mâncare bună, sunt cele mai indicate persoane. Dacă nu ai pe cine întreba, intră pe Google și dă o căutare după astfel de localuri sau pe Tripadvisors. Mai ale pe ultimul vei găsi și impresiile celor care au mâncat acolo!

Dacă vrei să mănânci ieftin și bun în Valencia, acum ai o variantă în plus! Eu îți urez alegeri inspirate, informate și ”Poftă bună!”

Informații utile

– Adresa ”Asador boro”: Avenida del Puerto, 86, Valencia 46023

– Program: Zilnic 12.00-15.45, inclusiv duminica.

– Web:  http://www.asadorborovalencia.com/

Cum ajungi:

* Cu autobuzele rețele de transport municipale EMT, liniile 4, 92

* Cu bicicleta. Despre rețeaua de biciclete a municipalității, poți citi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1441