Clopotele catedralei din Valencia, o tradiție recuperată

În plină pandemie, clopotele catedralei din Valencia anunță ca acum 30 de ani, ”el toque de queda”. Expresia definește interdicția de a circula pe străzile orașului într-un anume interval orar.

Pe 25 octombrie 2020 la ora 01:00 noaptea, măsura a intrat în vigoare pe întreg teritoriul Comunității Valencia, pe durata nopții.

Potrivit unei tradiții medievale, clopotele din Turnul Miguelete (Micalet), avertizau începerea intervalului orar în care era interzis locuitorilor cetății să fie pe străzile ei.

În timpurile medievale, când Valencia era o cetate, trasul clopotelor anunța “el tancament de muralles”, adică ”închiderea zidurilor”. Toate porțile cetății se închideau, iar cei care nu apucau să intre, rămâneau ”a la luna de Valencia” (adică fără nicio acoperire, sub lună, de unde și vorba locală: ”Ai rămas sub luna de Valencia”). O singură poartă din cele douăsprezece ale orașului rămânea deschisă, dar pe ea se putea intra doar în urma plății unei taxe de trecere.

Totodată, când nu era vorba de un avertisment, ”el toque de queda” avea semnificație practică: sunetele clopotelor anunțau locuitorii că a venit noaptea, ceea ce făcea dificilă circulația pe străzi pentru că erau neluminate.

Tradiția medievală a fost reluată din 1988, când au fost restaurate clopotele catedralei și acționatul lor manual.

Azi, acționarea totuși nu se face manual, se realizează prin intermediul mecanismelor de aer comprimat.

În timpul iernii, clopotele se trag de la 20:00 la 20:30, iar în timpul verii o oră mai târziu.

Melodia avertismentului începe cu atingeri lente, care devin tot mai accelerate.

Turnul Miguelete 

Clopotnița Catedralei din Valencia este cunoscută în prezent sub numele de ”El Micalet”, în valenciană sau ”El Miguelete”, în spaniolă. În partea sa superioară se află clopotul numit „Miquel” (Miguel), după numele sfântului care proteja orașul de furtuni și rele.

Timp de multe secole, turnul a fost numit ”Campanar Nou” (Noua clopotniță) sau ”Campanar de la Catedral” (Clppotnița catedralei), pentru a-l diferenția de ”Campanar Vell” (Vechea Clopotniță), un turn ale cărui rămășițe se mai află și azi pe Calle de la Barxilla.

Încetul cu încetul, numele său a fost transformat în ”Torre del Micalet”, Turnul Miguelete, datorită clopotului cel mare din interior.

Inițial, turnul era de sine stătător, dar a fost atașat Catedralei la sfârșitul secolului al XV-lea.

Are o înălțime de 51m și poate fi accesat prin treptele din interior, 214 la număr. Panorama asupra orașului este cea mai frumoasă și amplă, după părerea mea, din Valencia.

În foto,  vedere din Turnul Miguelete asupra Plaza de la Virgen.

Turnul are mai multe niveluri, la fiecare aflându-se clopote. La al treilea nivel se afla ”Casa del Campaner”, o incintă boltită, cu două ferestre, care a servit drept casă a clopotarului.

Ultimul clopotar a locuit aici a fost Mariano Folch. El s-a ocupat de funcționarea clopotelor mai bine de 60 de ani și a murit în jurul anului 1905.

Clopotarii erau o breaslă profesională, iar Catedrala din Valencia are și astăzi Asociația Clopotarilor.

Clopotele Catedralei din Valencia

Catedrala din Valencia are în total 14 clopote. Ele se află în spații diferite ale catedralei și au utilizări diferite.

Pe acoperișul cupolei catedralei se află Cimboriet (1805, în greutate de 16 kg), în prezent scos. El se utiliza pentru a da semnale clopotarului din Turnul Miguelete când trebuie să tragă clopotele din turn. Cele două clopote ale ceasului, aflate lângă clopotniță, sunt Quarts (1736, în greutate de 750 kg) și Miguelete (1539, în greutate de 7.514 kg), ambele fiind destinate să bată orele.

În Turnul Miguelete sunt 11 clopote, aflate la niveluri diferite.

Ele sunt folosite pentru a marca diferite momente: festive, zilnice (obișnuite), legate de deces și extraordinare. Cel mai vechi clopot este ”Caterina” din 1305 (554 kg), iar Violant este cel mai recent, din 1735 (317 kg). Fiecare clopot are numele său. Celelalte sunt: Jaime (1429), Úrsula (1438), Pablo (1489), Narciso (1529), Maria (1544), Vicente (1569), Andrés (1605), Manuel (1605), Manuel (1621), Barbara (1681).

Clopotele catedralei formează unul dintre cele mai numeroase ansambluri de clopote gotice din toată Spania.

În foto, Turnul Miguelete. În fotografia articolului este clopotul său, Miguelete, care i-a dat și numele.

Curiozitate

În timpul pandemiei de Covid-19, Clopotele Catedralei din Valencia au continuat să însoțească sărbătorile liturgice, deși interpretarea a fost limitată la șase clopote din cauza noilor restricții asupra Covid-19.

* * * 

Dacă vrei să fii la curent cu ce se mai întâmplă în Valencia sau să vezi diverse din oraș, urmărește-mă pe Facebook.

* * *

Valenciana.ro este rezultatul exclusiv al muncii autorului. Site-ul este finanţat doar de acesta și de donațiile cititorilor.

Susține Valenciana, răsplătește efortul autorului și informațiile furnizate, aici!

* * *

Sursă de informație: Valenciabonita.es, Cope.es

Fotografia articolului ca și cele din interior sunt din arhiva personală a autorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1586