Ce este horchata valenciană

În Valencia, mai ales în locurile turistice, vei întâlni vânzători ambulanți de horchata sau localuri numite horchaterii. M-am gândit la primele mele zile aici, când mă întrebam ce este horchata? și mi-am dat seama că sunt binevenite câteva informații.

Am pregătit articolul de față, care să facă puțină lumină.

Ce înseamnă horchata

Horchata este denumirea generică pentru o varietate de băuturi răcoritoare din lapte de plante, de obicei cereale. De obicei, termenul este urmat și de numele cerealei respective și înseamnă ”lapte de …..”.

Cuvântul orchata provine din latinescul ”latte hordeata”, care la rândul său vine din hordeum (orz). Se referă la o tradiție mediteraneană a băuturilor pe bază de cereale.

Horchata valenciană este făcută din chufas (termenul spaniol pentru ”tiger nuts”, nuci de tigru). Ele sunt tuberculii plantei cu aceeași denumire, Cyperus esculentus.

În regiunea valenciană, dar și în Spania, termenul de orchata se referă la cea făcută din chufas, chiar dacă de multe ori termenul nu e cuprins în denumire. În Cordoba, Andaluzia, este specifică horchata de almendras, orchata de migdale.

Orchata în timp și spațiu

Se spune că horchata este băutura faraonilor, fiind folosită încă din Egiptul antic. Asta este concluzia după ce în morminte și sarcofage au fot găsite chufas. De asemenea, autori persani și arabi din antichitate au menționat beneficiile digestive și dezinfectante ale nucilor de tigru, care au fost folosite și ca băuturi medicinale pentru calitățile lor energetice și diuretice.

Horchata se pare că a pătruns în regiunea valenciană pe la anul 1000 DH, odată cu cucerirea musulmană. Prima atestare documentară datează din sec. al XIII-lea și menționează horchata ca băutură similară celei de azi. Inițial se pare că era făcută din migdale, dar, din motive de economice și de rentabilitate, locul lor a fost luat de chufas.

Acest tip de băutură cu aromă asemănătoare laptelui de plante se găsesc și în alte părți ale lumii ca soiuri de horchata sau kunnu (Mali și Nigeria). În sudul Italiei și în Malta, orzata este orchata de migdale, în Franța, cea de orz este denumită orgeat. Există, de asemenea, horchata de orez sau ovaz în Mexic sau horchata ecuadoriană. În Cuba, Venezuela și Puerto Rico se face cu semințe de susan. Această băutură în diferite variante este consumată în aproape toată America Latină.

Horchata valenciană

Horchata este originară din localitatea Alboraya, Valencia. În prezent ea se cutivă în șaisprezece localități din regiunea valenciană. Condițiile naturale de aici, absența altitudinilor montane, fertilitatea terenurilor, pământul nisipos, apa și clima bună dau nucilor de tigru o savoare specială și le fac mai dulci.

Horchata este o băutură foarte populară în Spania. Numeroase studii arată că, după bere, este băutura cea mai consumată în Spania pe timpul verii.

O pastilă de sănătate

Horchata este o băutură răcoritoare preparată cu apă, zahăr și nuci de tigru umede sau măcinate. Pentru îmbunătățirea aromei se folosesc scorțișoară și coajă de lămâie.

Gustul băuturii este strâns legat de procedeul de preparare și ingredientele folosite. Pentru un gust autentic se recomandă orchata ecologică, neîmbogățită cu zahăr. În prezent, această variantă a devenit foarte populară.

Horchata poate fi consumată de persoanele vegetariene, vegane, dar și de cele care au alergii la nuci, gluten sau lactoză. Chufa este considerat super-aliment datorită proprietăților sale nutriționale incredibile. Este bogată în minerale (fosfor, calciu, potasiul, magneziu și fier), grăsimi nesaturate, proteine și vitamine (vitaminele C și E) și are un aport important de enzime ce ajută digestia. Horchata îmbunătățește hipertensiunea arterială și este recomandată în dietele fără colesterol. Datorită aportului mai mic energetic este mai bună decât laptele de soia.

NASA are în vedere includerea acestui fruct în dieta astronauților.

Unde poți să bei horchata

De obicei, spaniolii beau horchata la merienda, gustarea de după-amiază, dar se poate bea oricând în timpul zilei. Tradițional ea se servește cu fartons. Sunt produse de patiserie în formă de baghete mai mici. Interiorul lor este dintr-un aluat mai fânat, iar la exterior sunt pudrate cu zahăr .

Vara se bea rece, de cele mai multe ori granizado, adică cu bucăți de gheață în ea. Localurile o servesc după preferința consumatorului, așa că o poți mânca chiar și cu înghețată.

Fiind o băutură atât de populară, există localuri dedicate, numite horchaterii. În ele puteți  bea și cafea, dar produsele specializate sunt horchata și fartons. În centrul vechi al Valenciei, cea mai vestită orchaterie este Orchateria Santa Catalina  și recent deschisa Orchateria Daniel aflată pe Calle Sant Vicent Martir, un magazin al celei renumite din Alboraya.

Vei găsi și tonete ambulante prin oraș unde se vinde horchata, orxata (în valenciană).

Orchata se găsește și în localuri cu alt specific, motiv pentru care vei vedea afișe la intrarea unora spunând „Hay Horchata„. În limba spaniolă înseamnă ”Avem horchata”.

O vei găsi în formă îmbuteliată și în supermarket-uri.

Experiența autentică

….. cu această băutură răcoritoare și hrănitoare, o vei avea în Alboraya, localitate învecinată orașului Valencia. Orchateria Daniel are localul său cu tradiție.

Este simplu de ajuns, se află chiar în apropierea stației de metrou Alboraya. Despre cum te deplasezi cu metroul în Valencia, am scris într-u articol separat.

În Alboraya fiind, poți vizita și Muzeul Horchata. O casă veche de secole, El Machistre găzduiește un muzeu dedicat explicării cultivării nuci de tigru și producției de horchate.  Este obligatorie programarea vizitei.

În loc de concluzii

Valencia este un oraș ce merită vizitat nu numai pentru obiectivele sale turistice, ci și pentru oferta sa culinară. Un sejur în Valencia reprezintă o scurtă călătorie într-o lume complexă, a tradițiilor, istoriei, artei și gastronomiei, iar horchata este fără îndoială una dintre emblemele sale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2111