Ce este Albufera de Valencia

Parcul Natural Albufera este o lagună de coastă separată de mare printr-o limbă de pământ, una dintre cele valoroase zone umede de coastă ale regiunii valenciene.

Ce este o ”albufera”

Cuvântul ”albufera” denumește o acumulare de apă sărată sau mai puțin sărat comparativ cu marea, separată de aceasta printr-un cordon de nisip, dar care comunică totuși cu ea prin unul sau mai multe puncte. Formarea sa se datorează de obicei colmatării unui golf datorită sedimentelor marine sau fluviale.

Albufera vine din arabă, ”al-buhayra”, care înseamnă ”marea mică”.

Scurtă prezentare Albufera de Valencia

Parcul Natural Albufera se întinde pe o suprafață de 210 km2 și este împărțit în trei zone distincte:

  • Lacul Albufera, cu o suprafață de 24 km2 și o adâncime ce variază între 1 și 2 m. Este cel mai mare lac al Spaniei. În jur de 3 km2 sunt acoperiți cu vegetație în care trăiesc păsări și animale specifice zonei.

Apa lacului este una dulce și nu sărată cum s-ar putea crede, pentru că cea mai mare parte a apei provine din Râul    Jucar, care curge din munte. Lacul Albufera își revarsă apele în mare prin trei canale artificiale care traversează                  cordonul ce îl separă de mare: gola de Puchol, gola de Perellonet și gola de Perelló. În spaniolă, gola înseamnă                gură de vărsare.

  • Rezervația Naturală Dehesa del Saler care separă Lacul Albufera de mare. Este o fâșie de 30 km de coasta de nisip fin, dune uriașe și păduri de pin. Are o lățime aproximativă de 1 km și o suprafață de aproximativ 850 ha. Este singura zonă care menține în prezent un sistem pădure și dună mediteraneean bine conservat, deoarece restul este aproape în întregime ocupat de urbanizări.

La Dehesa face parte din Parcul Natural Albufera. Este sectorul cel mai bine păstrat al câmpului de dunelor care a               constituit care a închis golful vechi din. Dehesa are o mare varietate de plante, peste 400 de specii.

Aici se găsește și cea mai sălbatică dintre plajele Valenciei, Plaja La Devesa. Este o plajă cu nisip fin auriu, lungă                de aproape 5 km și lată de 35 m. Tot în această fâșie dintre mare și Albufera se mai găsesc alte două plaje                                cunoscute, El Saler și Plaja La Garrofera. Mai mult despre plajele din apropierea Albuferei, poți citi aici.

  • Orezăriile sau zona el marjal. Acțiunea omului de-a lungul timpului a transformat cea mai mare parte a lagunei   în paduri de orez, construind canale și diguri și îndulcind apele sale, profitând de râuri pentru a face posibilă   cultivarea orezului.

Valencia este leagănul producției de orez în Spania. În sec. al VIII-lea, arabii au introdus această cereală în aceste                meleaguri mlăștinoase și în apropierea izvoarelor, terenurile de aici îndeplinind aracteristicile potrivite pentru                      cultivarea orezului.

Cuprinde terenuri care înainte făceau parte din lac, dar care au ajuns să fie folosite la cultivarea orezului. Se întind              pe o suprafață de 140 km2 și reprezintă 70% din suprafața totală a ariei protejate. Încă de pe vremea romanilor                    zona beneficia de un sistem de irigații, canale și șanțuri care transportau apa la terenuri bine pus la punct. Cel mai                mare și important dintre ele este canalul Real del Júcar. El aduce apa pentru cea mai mare parte din orezăriile din                Albufera.

Mai jos, harta Parcului Natural Albufera cu cele trei zone ale sale.

  • Harta aparține publicației online: http://www.parquesnaturales.gva.es.

Orezăriile au o importanță deosebită nu daor pentru agricultură, ci și pentru funcționarea sistemului ecologic al                    Parcului Natural Albufera.

Peisajul Albufera se schimbă de-a lungul anului datorită variației de culoare a lanurilor de orez. Cele mai bune luni pentru vizită sunt cele de primăvară, când padurile de orez sunt acoperite cu apă și reflectă lumina soarelui. Puțin mai târziu, la sfârșitul lunii iunie și iulie, planta de orez este deja ridicată, iar peisajul se schimbă complet, deoarece devine o manta verde, care se va îngălbeni în septembrie, când se va colecta orezul.

Cum s-a format

Formarea Albufera a avut loc în urmă cu 1,8 milioane de ani, în urma închiderii golfului printr-un cordon prin depunerile aduse de curenții marini între Valencia și Cullera (pe o distanță de 30 km). Separarea definitivă între Albufera și mare a avut loc în perioada romană. Inițial, suprafața lacului a fost mult mai mare, de 30 de ha, dar pe măsură ce s-au extins zonele de cultură s-a micșorat și suprafața acestuia până când a ajuns la cea de astăzi, 24 ha. Suprafața Lacului Albufera este aproximativ egală cu cea a orașului Valencia.

Puțină istorie

Albufera a fost cunoscută încă de pe vremea romanilor. Musulmanii au continuat exploatarea piscicolă a într-un mod organizat. Pescuitul a fost o îndeletnicire de bază în zonă și după cucerirea teritoriilor de către Jaime I.

Regii care i-au urmat la conducere, au permis perscuitul, impunând însă ca plată a cincea parte din cantitatea pescuită. În 1857 activitatea de pescuit în Albufera a fost reglementată pentru prima dată printr-o lege. Pescarii s-au organizat în comunități, la acea vreme existând în trei localități: El Palmar, Catarraroja și Silla.

Din sec. al XIX-lea au fost introduse taxele, iar trocul cu condimente a fost înlocuit de plata cu monedă.

În prezent, datorită pescuitului excesiv, au dispărut multe specii de pești, iar altele se află în pericol de dispariție.

În 1865, lacul a devenit proprietatea statului, punând capăt mai mult de șase secole de proprietate regală.

La începutul în sec. XX, laguna a devenit proprietatea municipalității Valencia. Terenurile pe care se cultivă orez sunt private.

Datorită importanței sale pentru mediu, Albufera a fost declarată Parc Natural în 1986. Din 1989 este recunoscută ca Zonă de importanță internațională.

Clima

Clima Albufera este mediteraneană, ceea ce presupune un climat blând și umed. Temperatura medie a zonei este de aproximativ 18ºC, iar precipitațiile sunt de 454 mm pe an, deși acestea tind să fie concentrate toamna.

Fauna și flora

Laguna este locuită de o varietate de păsări migratoare, unele dintre ele pe cale de disparție.

Speciile de pești precum fartetul, samarucul, anghila, muleta sau basculul ies în evidență din fauna Albufera. Cu toate acestea, Parcul natural Albufera este cunoscut pentru bogăția de specii de păsări, printre care se evidențiază rața roșie,  flamenco, puful comun, ternul cu picioare negre, barza comună și pescărușul.

Din flora sa fac parte: dunele de coastă, mlaștinile sărate, pădurea mediteraneană (pin, ienupăr, mirt, cimbru, rozmarin, palmier) și zonele de trestie.

Unicitatea și frumusețea Parcului Natural Albufera fac din el un mediu de o frumusețe spectaculoasă, vizitat de turiști și localnici.

Mediul Albufera a devenit un peisaj sau fundal pentru sute de fotografi.

Viața din Albufera

Viața rurală din Albufera (început de sec. xx) a devenit mai cunoscută prin romanul lui Blasco Ibáñez, ”Cañas y barro”, care surprinde cu mare precizie realitatea socială a locului și a momentului.

Astfel au devenit faimoase casele șăranilor de la acea vreme, numitele barracas. Aveau formă triunghiulară și erau făcute din stuf, noroi și paie pe acoperișuri. Unele dintre ele pot fi vizitate și azi încadrul unor excursii organizate în Albufera.

După cartea lui Blasco Ibáñez, TVE, televiziunea națională spaniolă, a pus în scenă o serie cu același nume, încă apreciată în întreaga țară. Barraca în care s-a petrecut acțiunea filmului poate fi văzută într-o plimbare cu barca din El Palmar.

Din Parcul Natural Albufera fac parte mai multe localități, printre care: Albal, Albalat de la Ribera, Alfafar, Sueca, Cullera, Masanasa, Mareny Blau, Mareny de Barraquetes, El Palmer, El Perelló, Valencia, Castellar-Oliveral, El Palmar, Perellonet, Pinedo, El saler.

Cum ajungi din Valencia în Albufera

  • Principalul drum de acces către Parcul Natural Albufera este Autostrada Saler V-15 care pleacă din Valencia și traversează parcul de la nord la sud până la Saler.
  • Cu autobuzele companiei municipale de transport EMT, Linia 25, 1 călătorie/persoană: 1,50 euro. Despre program, stații, detalii citește aici.
  • Valencia Turistic Bus, dus-întors Valencia-El Palmar, 1 călătorie/personă și o plimbare cu barca: 17 euro. Mai multe Valencia Turistic Bus, aici.

Un articol detaliat despre cum ajungi în Albufera, am scris aici.

În loc de concluzii

Sper că prin articolul de față ți-am trezit curiozitatea pentru Albufera. Dacă vrei să vii, dar te întrebi ”ce ai putea face o zi întreagă?” afli în articolul ”Parcul Natural Albufera, locul unde se vânează apusurile în Valencia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1732